Al Ain bezoeken

Op deze pagina lees je alles over reizen naar Al Ain. Je kunt vanuit Nederland (of België) per vliegtuig naar Al Ain reizen. De meeste bezoekers reizen echter vanuit Dubai of Abu Dhabi naar Al Ain. Dat kan zijn omdat ze in één van deze twee plaatsen wonen, maar je merkt in toenemende mate dat toeristen die in deze kuststeden verblijven ervoor kiezen om van daaruit ook Al Ain te bezoeken tijdens hun vakantie. Er zijn excursiebedrijven die zelfs speciale eendaagse excursies naar Al Ain organiseren. Dat geschiedt zowel vanuit Dubai als vanuit Abu Dhabi.
Vliegen naar Al Ain

Al Ain heeft een eigen internationale luchthaven. Er zijn echter geen rechtstreekse vluchten tussen Europese luchthavens en het vliegveld van Al Ain beschikbaar. Al Ain International Airport is een kleine luchthaven waar slechts enkele tientallen vluchten per week aankomen en vertrekken. De beste verbinding vanuit Nederland is met Ethihad Airways. Je neemt dan de nachtvlucht naar Abu Dhabi en stapt daar vervolgens over op de de vlucht tussen Abu Dhabi en Al Ain.

Wat eigenlijk handiger is, is om naar Dubai of Abu Dhabi te vliegen en vervolgens per auto of taxi door te reizen naar Al Ain. Dat is niet alleen sneller, maar het geeft je ook veel meer keuze in vluchten. Naar Dubai kun je alleen al rechtstreeks vliegen met vier verschillende luchtvaartmaatschappijen. Emirates, KLM en in het winterseizoen ook Transavia vliegen naar Dubai International Airport. In de wintermaanden kun je ook nog met TUI naar Al Maktoum International Airport vliegen. Naar Abu Dhabi vlieg je rechtstreeks met Etihad Airways of met KLM.

Vliegen naar Al Ain

Vanaf de luchthavens gelden de volgende afstanden en gemiddelde reistijden naar het centrum van Al Ain:

Vanaf Al Ain International Airport:
20 kilometer – 20 minuten
Prijs met de taxi: ongeveer 10 tot 14 euro

Vanaf Al Maktoum International Airport:
135 kilometer – 1 uur en 25 minuten
Prijs met de taxi: ongeveer 55 tot 70 euro

Vanaf Dubai International Airport:
137 kilometer – 1 uur en 30 minuten
Prijs met de taxi: ongeveer 55 tot 70 euro

Vanaf Abu Dhabi International Airport:
150 kilometer – 1 uur en 35 minuten
Prijs met de taxi: ongeveer 60 tot 75 euro

Met de taxi naar Al Ain reizen

Wil je vanuit Abu Dhabi of Dubai met de taxi naar Al Ain reizen? Reken dan op een tarief van 50 tot 80 euro voor een enkele reis. Er zijn drie factoren van invloed op de uiteindelijke prijs: het vertrekpunt (en daardoor de afstand), de verkeersdrukte en de wisselkoers tussen de dirham en de euro. Als je met meerdere personen bent (maximaal 4 passagiers) dan is de prijs per persoon zeker niet hoog. Het voordeel van de taxi is dat je direct vanaf jouw vertrekpunt naar ieder gewenst eindpunt kunt reizen.Met het openbaar vervoer naar Al Ain reizen

Reizen per trein van en naar Al Ain is niet mogelijk, hoewel er wel spoorlijnen zijn. Onder de naam Etihad Rail wordt er een nationaal spoorwegnetwerk aangelegd waarbij de verschillende steden in de Verenigde Arabische Emiraten met elkaar verbonden worden. Deze spoorlijnen worden echter voorlopig alleen gebruikt voor goederenvervoer. Er is op dit moment nog geen concrete plannen om passagiers per trein te gaan vervoeren in de VAE, hoewel er initieel wel over gesproken is.

Wel kun je Al Ain per bus bereiken. Vanaf het busstation van Abu Dhabi wordt dagelijks ieder half uur naar het busstation van Al Ain gereden. De rit met bus X90 duurt ongeveer 2 uur en 20 minuten. Er zijn drie stops onderweg: Al Maqam (Tawam Hospital Interchange), Al Yahar North (Interchange) en Al Khatim (Souq). De prijs per persoon ligt onder een tientje (enkele reis).

Met de auto naar Al Ain rijden

Als je een (huur)auto ter beschikking hebt dan kun je natuurlijk zelf naar Al Ain reizen. het grote voordeel is dat je ter plaatse ook een auto hebt. Dat is geen overbodige luxe, want als je het nodige wilt gaan zien en doen in Al Ain dan moet je wel mobiel zijn. Heb je nog geen huurauto geregeld, dan kun je dat via EasyTerra doen. Hier kun je vooraf prijzen vergelijken en eenvoudig online je reservering maken. Ga naar autohuur Verenigde Arabische Emiraten om de prijzen te zien.

Met de auto naar Al Ain rijden

Georganiseerde excursies

Wie niet op eigen houtje naar Al Ain wil reizen die kan een Al Ain excursie boeken vanuit Dubai of Abu Dhabi. Je reist dan georganiseerd naar Al Ain, waarbij je vrijwel altijd bij je hotel of appartement opgepikt wordt en weer afgezet wordt. Vanwege de reistijd is het vaak vrij vroeg op de dag vertrekken en kom je pas laat weer terug in je accommodatie.

Het aanbod verschilt per aanbieder, net als de prijzen. Vaak zit het bezoek aan de Al Ain Oase inbegrepen, net als het Al Ain National Museum, het Hili archeologische park en een uurtje shoppen in de souk bij de Bawadi Mall.

Overnachten

Al Ain is prima in één dag te doen. Kijk maar eens naar het verslag Al Ain in één dag op de site in12uur.nl. Wil je echter zoveel mogelijk uit de dag halen dan raden wij aan om de nacht vooraf of de nacht aan het einde van de dag in Al Ain door te brengen. De hotels zijn hier niet duur en het zorgt ervoor dat je wat meer ontspannen de dag door kunt brengen. Het biedt je ook de optie om je programma over twee dagen uit te smeren.

De hotels in Al Ain zijn veelal drie, vier- en vijfsterrenhotels. Denk hierbij niet aan de extravagante hotels zoals je ze in Dubai en Abu Dhabi aan kunt treffen, maar aan normale luxe hotels met alle faciliteiten die je bij een vijfsterrenhotel mag verwachten. De ligging van de hotels is verspreid over Al Ain.
Het Hilton Al Ain en Al Ain Rotana liggen redelijk centraal ten opzichte van de bezienswaardigheden. Ook een goede keuze is Hili Rayhaan by Rotana, dat aan de noordkant van Al Ain ligt. Wil je rust en een mooi uitzicht? Kijk dan zeker eens naar het Mercure Grand Jebel Hafeet hotel. Dit hotel ligt heerlijk rustig op de berg Jebel Hafeet. Het enige nadeel is dat er bijna geen opties zijn om op korte afstand van het hotel wat te gaan eten of drinken. Je bent dus op de hotelbar en het restaurant aangewezen.