Bezienswaardigheden in Al Ain

In Al Ain is er voldoende te zien en te doen om je één of meerdere dagen te vermaken. Wat je wel of niet op je programma zet ligt vooral aan je persoonlijke interesses en de hoeveelheid tijd die je in Al Ain ter beschikking hebt. Als je ons vraagt wat je niet zou moeten overslaan dan zouden we absoluut het Al Ain Palace Museum, het Al Ain National Museum en het Hili Archaeological Park aan willen bevelen. Daarnaast is de Al Ain Zoo zeker een aanrader en is het uitzicht vanaf de berg Jebel Hafeet ook absoluut de moeite waard. Mocht je nog nooit een oase bezocht hebben dan is een kijkje in de Al Ain Oase ook zeker aan te bevelen. Wedden dat het jouw beeld op oases voorgoed zal veranderen?

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Al Ain bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Al Ain.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Al Ain
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Tokyo via GetYourGuide
Hili Archaeological Park

Meer dan vierduizend jaar geleden hadden er zich al mensen permanent gevestigd in Al Ain. Deze nederzetting heette toen Hili. Deze naam kom je in het noorden van Al Ain tegenwoordig nog veelvuldig tegen. Wat er ook nog overgebleven is uit deze periode zijn enkele fundamenten van oude bouwwerken uit die periode. Een deel hiervan is te zien in een archeologisch park. Men heeft een stadspark als het ware aangelegd rondom een aantal restanten uit lang vervlogen tijden. Eén gebouw is herbouwd naar hoe het er vroeger uitgezien moet hebben: de Grote Tombe van Hili. Dit ronde bouwwerk is net als de overige bezienswaardigheden door een hek afgeschermd. Je kunt het daarom niet van binnen bewonderen.

Hili Archaeological Park

Al Ain National Museum

Als er één museum in Al Ain is dat je zou moeten bezoeken dan is dat het Al Ain National Museum. Dit museum laat haar bezoekers zoveel mogelijk zien over de historie van Al Ain, de archeologische vondsten die hier gedaan zijn en over de cultuur van Al Ain. Alle tentoongestelde objecten zijn voorzien van een Arabische en Engelse uitleg. Bij diverse objecten staat ook uitgelegd waar het gevonden is, waar het toe diende en is er soms door middel van een plaatje zichtbaar gemaakt hoe het gebruikt werd.

Al Ain National Museum

Jebel Hafeet

Al Ain is grotendeels vlak. Ten zuiden van de stad verschijnt er echter ineens een berg aan de horizon: Jebel Hafeet. Deze berg heeft een hoogte van ongeveer 1249 meter boven de zeespiegel. Het hoogteverschil met Ail Ain zelf is bijna duizend meter. Met de auto kun je over een bochtige maar prima berijdbare asfaltweg naar boven rijden. Deze rit is ruim elf kilometer lang. Vanwege het bochtige karakter en de stijging die je moet overbruggen doe je ongeveer twintig minuten over deze rit. Onderweg heb je diverse plekken waar je eventjes kunt stoppen om van het uitzicht te genieten. De grootste parkeerplaats vind je bovenaan de weg. Hier is ook een cafetaria gevestigd waar je wat kunt eten en drinken.

Jebel Hafeet

Al Ain Palace Museum

Heb je je altijd al afgevraagd hoe een Arabische sjeik leeft? Het Sheikh Zayed Palace Museum geeft je dit inzicht. Het paleis staat ook bekend als het Al Ain Palace Museum. Het complex is begin vorige eeuw in opdracht van Sheik Zayed Bin Sultan Al Nahyan gebouwd. Hij heeft hier vervolgens tot 1966 gewoond. Ruim dertig jaar later kreeg het paleis de rol van museum. Als bezoeker kun je nu zien hoe de sjeik hier met zijn familie woonde. De entree is helemaal gratis. Je kunt hier zien hoe de sjeik een voorkeur had voor het bedoeïenenbestaan. Het paleis is een mooi bouwwerk dat binnen de lokale stijltradities past. Wat je echter zult zien is dat er geen sprake is van overdadige luxe en weelde.

Al Ain Palace Museum

Green Mubazzarah

Green Mubazzarah is een groene recreatieve zone aan de voet van de berg Jebel Hafeet. Het park is een relaxte oase waar je je met het hele gezin kunt vermaken. Zo zijn er minitreintjes, kun je er met bootjes varen, zijn er speeltuintjes ingericht en is er de mogelijkheid om te zwemmen. Er zijn ook chalets aanwezig waarin je kunt overnachten.

De oases van Al Ain

Al Ain telt maar liefst zeven oases. Deze oases zijn belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de stad. Het vruchtbare land en de aanwezigheid van water vormen feitelijk de primaire levensbron voor Al Ain. Je kunt in de oases zien hoe door middel van zogenaamde falaj irrigatiekanalen verspreid wordt. De grootste oase is de Al Ain Oase, die in het midden van de stad ligt.

De oases van Al Ain

Al Ain Mall

Al Ain telt geen gezellige winkelstraten of concentraties van restaurants. Voor het shoppen en uit eten moet je in de verschillende winkelcentra zijn. Al Ain telt een paar moderne winkelcentra waar je je als westerse gast prima thuis zult voelen. De meest belangrijke is de Al Ain Mall. Dit winkelcentrum opende in het jaar 2001 haar deuren en werd in 2011 flink uitgebreid. Er zijn nu zo’n vierhonderd winkels en horecagelegenheden aanwezig in de Al Ain Mall. Daarnaast is er een bioscoop in de Al Ain Mall gevestigd en vind je op de begane grond een ijsbaan waarop je kunt schaatsen.

Andere shopping malls die de moeite waard zijn, zijn de Al Hili Mall, de Bawadi Mall en in mindere mate het Al Jimi Center. Deze laatstgenoemde was de eerste shopping mall in Al Ain. Oorspronkelijk was dit een groente- en vleesmarkt.

Al Ain Mall

Al Jahili Fort

Het Al Jahili Fort was in 1890 in opdracht van Sheikh Zayed I (1836–1909) gebouwd. Oorspronkelijk was het een zomerresidentie van de sjeik. Tegenwoordig doet het fraai opgeknapte fort dienst als toeristisch centrum en worden er tentoonstellingen gehouden. Zowel de buitenkant als de binnenplaats van het fort zijn erg fotogeniek. Je kunt het Al Jahili Fort dagelijks van 9:00 tot 17:00 uur gratis bezoeken. Op vrijdag is het fort pas vanaf 3 uur ’s middags geopend.

Al Jahili Fort

Kamelenmarkt

Achter Rawadi Mall wordt de dagelijkse kamelenmarkt gehouden. Deze ‘camel souk’ is onderdeel van de veemarkt. Hoewel het eigenlijk niet bedoeld is als een toeristische attractie is het dat vanzelf wel geworden. De sluwe mensen die rond de markt hangen maken daar dankbaar gebruik van. Zij doen hun best om toeristen mee te lokken naar kamelen om ze vervolgens op een kameel plaats te laten nemen voor een foto. Eenmaal op de kameel gezeten begint het gejammer om geld. Denk niet dat ze slechts een fooi willen. Menigmaal wordt er om een flink bedrag gevraagd als je kijkt wat de geleverde ‘dienst’ is. Wordt je aangesproken door dit soort lokkers, negeer ze dan of maak duidelijk dat je geen interesse hebt. Wil je wel met een kameel op de foto maak dan duidelijke afspraken. Wees duidelijk wat de prijs is en dat daarvoor alles en iedereen afgedekt is: de eigenaar, de aanbrenger en de kameel zelf.

Minder leuk maar wel comfortabeler is om de markt vanuit de auto te bekijken en niet uit te stappen.

Kamelenmarkt

Al Ain Zoo

De dierentuin van Al Ain is een mooi aangelegde en fraai onderhouden dierentuin. De Al Ain Zoo is een goed voorbeeld van hoe een dierentuin er uit zou moeten zien. De dieren hebben mooie leefruimtes die voldoende bewegingsruimte bieden. De mix aan dieren is prima te noemen. Behalve een aantal diersoorten uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië is er ook aandacht besteed aan lokale dieren. Trek voor een bezoek aan de Al Ain Zoo een paar uurtjes uit. Het is geen supergrote dierentuin, maar wel groot genoeg om de entreeprijs van 30 dirham te rechtvaardigen.

Al Ain Zoo