Handig om te weten

Bij iedere reis die je maakt is een goed reisvoorbereiding een must. Dit voorkomt ongemakkelijke situaties of verrassingen ter plaatse. Zo is het handig als je vooraf al rekening kunt houden met gewoontes en gebruiken, maar ook dat je weet wat je vooraf moet regelen als je naar Al Ain gaat. Hoe zit het met alcohol, heb je een visum nodig en kan ik het leidingwater veilig drinken? Dat zijn vragen waarop wij antwoord geven. De informatie die wij bieden is vrij beknopt. Voor uitgebreide reisinformatie over Al Ain zouden we aan willen raden om een goede reisgids over Al Ain aan te schaffen, mocht deze voorhanden zijn.
Alcohol drinken

Hoewel de Verenigde Arabische Emiraten een islamitisch land is, kun je als toerist wel alcohol drinken in Al Ain. Het is niet zo dat je overal alcohol kunt drinken, maar het kan wel. Het emiraat Abu Dhabi, waar Al Ain toe behoort, is één van de meer liberale emiraten. Drinken in het openbaar, openbare dronkenschap en ieder spoor van alcohol achter het stuur zijn verboden. De straffen hierop kunnen hoog zijn. Als toerist kun je alcohol drinken in een aantal hotels die een alcoholvergunning hebben. Dit zijn lang niet alle hotels. Daar zitten dan ook de meeste clubs en bars. Wie verstandig is die houdt de alcoholconsumptie binnen de perken en verlaat het hotel niet nadat er gedronken is. Dit voorkomt dat je in lastige situaties terecht kunt komen.

In de supermarkten kun je alcoholvrij bier kopen. Naast pils waar geen alcohol in zit, kun je ook alcoholvrij bier kopen in allerlei vruchtenvarianten.

alcoholvrij bier

Alarmnummers

In Al Ain kun je in geval van nood de volgende telefoonnummers gebruiken:
Politie 999
Ambulance 998
Brandweer 997
Kustwacht 996

Betalen met creditcard

Op veel plekken zoals winkels, hotels, bars en restaurants kun je met een creditcard betalen. Vaak vragen accommodaties en autoverhuurders ook om een creditcard als borg. Vaak vragen de hotels om een bedrag als borg voor extra uitgaven te mogen blokkeren.

Douane

Als je naar Al Ain reist dan zijn er een aantal zaken die je niet in mag voeren. Drugs zijn in alle vormen verboden, inclusief medicijnen die opiaten bevatten (zoals codeïne). Voor vuurwapens en wapens gelden er strenge regels ten aanzien van de invoer. Illegale software en films zijn verboden en kunnen leiden tot inbeslagname. Ook verboden zijn alle media (boeken, foto’s, films, magazines, audiobestanden) die religieuze propaganda bevatten of aanstootgevend kunnen zijn.

Je mag 4 liter alcoholische dranken invoeren of een tray van 24 blikjes bier. Voor sigaretten geldt een limiet van 400 sigaretten of een waarde van 2000 AED.

Drinkwater

Het leidingwater in Al Ain is meestal van goede kwaliteit. Je kunt dit water in de regel zonder problemen drinken, hoewel er gevallen bekend zijn van toeristen waarbij het spijsverteringssysteem wat van slag is door andere bacteriën in het drinkwater die ze niet gewend zijn. Als alternatief kun je altijd mineraalwater uit flessen drinken. Bij de supermarkten en tankstations is water uit flessen goedkoop. Bij sommige restaurants moet je er inmiddels, net als bij ons, de hoofdprijs voor betalen.

Elektriciteit

In Al Ain is er stroomnetwerk aanwezig met een spanning van 220-240 volt. De Nederlandse apparatuur kant daar prima mee overweg. Wel worden er andere stekkers en stopcontacten gebruikt in Al Ain (en de overige emiraten). Hier zie je de zogenaamde Britse stekkers met drie rechthoekige pinnen. Je kunt daarvoor een wereldstekker gebruiken, maar in veel gevallen kun je de Nederlandse stekkers (met wat kracht) gewoon in deze stopcontacten inpluggen.

Excursies en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Al Ain bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Al Ain.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Al Ain
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Tokyo via GetYourGuide

Feestdagen

Al Ain kent een aantal islamitische feestdagen die ieder jaar verschuiven, omdat er voor het vaststellen van de data een andere kalender gebruikt wordt dan de onze. Voor de data van vieringen en feesten zoals ramadan, het Suikerfeest en het Offerfeest verwijzen we graag naar de Wereldfeesten Almanak.

Een overzicht van feest- en herdenkingsdagen in Al Ain:

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 augustus – Troonbestijging
30 november – Dag van de Martelaren
2 december – nationale feestdag vanwege de stichting van de Verenigde Arabische Emiraten

Fooien

Indien er geen service charge op de rekening vermeld staat is in restaurants een fooi van 10% normaal. Bij een taxichauffeur rond je af naar boven. Kruiers geef je enkele dirhams per koffer/tas. Kamermeisjes in hotels rekenen op een fooi van ongeveer vijf dirham per dag per kamer. Leg deze fooi op het bed, want anders is er een grote kans dat de kamermeisjes het niet mee durven te nemen. Het zou immers ook kleingeld kunnen zijn dat de gast daar heeft weggelegd dat niet als fooi bedoeld is.

Geld

In Al Ain betaal je met de dirham. Dit is het wettige betaalmiddel voor de gehele Arabische Emiraten. Je hoeft daarom geen geld te wisselen als je van Dubai of Abu Dhabi naar Al Ain reist. De dirham is onderverdeeld in 100 fils. Je hebt munten van 1, 5, 10, 25 en 50 fils en van 1 dirham. In de praktijk zul je bijna alleen maar munten van 1 dirham en 50 fils in handen krijgen. Bankbiljetten zijn er van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 dirham. Let goed op, want de verschillen zijn veel minder duidelijk dan bij eurobiljetten.

De dirham is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Eén USD is 3,6725 AED. Hierdoor is de wisselkoers met de euro variabel. Bij een sterke dollar betaal je ook meer voor een dirham.

dirham

Geldautomaten

Met een Nederlandse bankpas waarop een Maestro-logo staat kun je bij een geldautomaten in Al Ain geld opnemen. Je vindt deze pinautomaten vooral in de winkelcentra. Houd er rekening mee dat het betaalprofiel van de bankpas op ‘wereld’ moet staan. De meeste bankpassen staan standaard op het profiel ‘Europa’ ingesteld en moeten voorafgaand aan een reis naar de Verenigde Arabische Emiraten (tijdelijk) aangepast worden.

Internet

Als je via je het mobiele netwerk gebruik maakt van dataverkeer dan kan dat door de roamingkosten erg duur zijn. De exacte kosten verschillen per aanbieder. Om kosten te besparen kun je vaak beter gebruik maken van internet via WiFi. Op verschillende plekken in Abu Dhabi kun je gratis gebruik maken van draadloos internet via WiFi. Zo kun je bijvoorbeeld op Abu Dhabi International Airport gratis online gaan, maar ook in redelijk wat hotels, restaurants en bars. Kijk als je een hotel boekt vooraf naar de eventuele kosten voor internet. Terwijl je in sommige hotels een goede gratis internetverbinding hebt, daar moet je in andere gevallen (soms flink) betalen voor internettoegang.

Paspoort en visum

Om de Verenigde Arabische Emiraten (inclusief Al Ain) binnen te mogen hoef je als houder van een Nederlands paspoort geen visum vooraf te regelen. Dit geldt voor paspoorten uit alle landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie. Je krijgt bij binnenkomst in het land een gratis inreisvisum in je paspoort gestempeld. Je paspoort dient bij aankomst in de emiraten tenminste 6 maanden geldig te zijn. Kinderen moeten hun eigen paspoort hebben en mogen niet bijgeschreven in het paspoort van hun ouders.

Taal

De officiële taal in Al Ain is Arabisch. In het dagelijks leven wordt er echter vooral Engels gebruikt. Dit komt omdat in de emiraten veel verschillende nationaliteiten samen leven en werken, waardoor het gemakkelijker is om in één uniforme taal te spreken.Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland of België met Al Ain bedraagt 3 uur of 2 uur. Als het in Nederland wintertijd is, is het in Al Ain 3 uur later. Zodra in Nederland de zomertijd ingaat, verandert het tijdsverschil naar 2 uur. Dat komt doordat men in Al Ain geen zomertijd kent.

Vaccinaties

Mogelijk dat je voorafgaand aan je reis naar de Verenigde Arabische Emiraten inentingen nodig hebt. Dit geldt zeker voor mensen die geen vaccinaties gehad hebben via het rijksvaccinatieprogramma. Het is van belang om ruim voor aanvang van de reis een advies op maat te vragen via een hierin gespecialiseerde apotheek, medische dienst, arts of ziekenhuis. Sommige vaccinaties moeten ruim van tevoren gedaan worden.

Veiligheid

Al Ain is een veilige bestemming waar je als toerist niet zo snel met criminaliteit te maken zult krijgen. Dat betekent echter niet dat het onmogelijk is. Let daarom ook hier op je waardevolle spullen. Gebruik waar mogelijk een kluisje en laat niets van waarde onbeheerd in een auto, aan het zwembad of op het strand liggen.

Zonkracht

De zon is in Al Ain een stuk krachtiger dan in Nederland en België. Houd daar rekening mee, zeker als je met jonge kinderen reist. In het winterseizoen is de zon even krachtig of zelfs al krachtiger dan tijdens de zomermaanden in Nederland. Vanaf de maand april is UV-indexcijfer 10 mogelijk. Dat is zo tot medio oktober. Zorg ervoor dat je de zon op de heetste momenten ontwijkt (tussen 11 en 15 uur) en dat je zoveel mogelijk de beschermende werking van een anti-zonnebrandcrème gebruikt.