Al Ain

Al Ain | bezienswaardigheden in Al Ain | reizen naar Al Ain | reisinformatie | weer & beste reisperiode | handige websites

Al Ain weer & klimaat

In Al Ain heerst het warme woestijnklimaat. Dit klimaattype dat binnen de Kppen-Geiger klimaatclassificatie aangeduid wordt met de letters BWh, wordt gekenmerkt door hoge temperaturen en lager neerslagcijfers. Dit klimaattype heerst overigens in de gehele Verenigde Arabische Emiraten. Er is een klein verschil tussen Al Ain en kuststeden zoals Dubai en Abu Dhabi en dat is de relatieve luchtvochtigheid. Die ligt in Al Ain een stuk lager, waardoor de gevoelstemperatuur in de hete zomermaanden lager ligt en het daarom (iets) beter uit te houden is tijdens de warmste dagen.

Al Ain bezienswaardigheden

Al Ain kent een historie die terugvoert naar de oudheid. Deze historie en recente bouwwerken zorgen samen voor een mooie mix aan bezienswaardigheden in Al Ain.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Al Ain op een rijtje gezet:
Al Ain bezienswaardigheden top 10

Temperaturen

In Al Ain is het overdag warm tot zeer warm. In de zomermaanden is het er zelfs ronduit heet. De maanden december, januari en februari kennen een gemiddelde maximumtemperatuur van ongeveer 24-25 graden Celsius. Deze zomerse temperaturen zijn hier normaal tijdens de koelste maanden. Als het bewolkt is dan kan het voorkomen dat de twintig graden-grens niet gehaald wordt, maar in de praktijk is het zo'n 350 tot 355 dagen per jaar tenminste twintig graden in Al Ain.

De maand maart is een overgangsmaand. Hierin kan het soms wat koeler (21 tot 25 graden zijn), maar komen er ook al dagen voor waarin de temperatuur richting de dertig graden of daar al overheen gaat. April is de eerste zomermaand. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt dan al rond de 35 graden Celsius. Vanaf mei tot en met september is het ronduit heet in Al Ain. Overdag wordt het dan gemiddeld 40 tot 45 graden Celsius en uitschieters richting de vijftig graden zijn goed mogelijk. 's Nachts koelt het dan ook maar amper af. Tegen middernacht ligt het kwik dan vaak nog ruim boven de dertig graden en pas tegen zonsopkomst wordt de laagste temperatuur van zo'n 26 tot 30 graden gehaald. Zodra de zon zich weer laat zien schiet het kwik in razend tempo omhoog.

In oktober merk je dat het scherpe randje er van af gaat. Het kan nog steeds goed warm worden, maar er zijn ook al dagen dat de 35 graden niet gehaald wordt. Na maandenlange hitte is dat al een duidelijke verbetering. November is volgens velen vervolgens de aangenaamste maand. Met temperaturen die overdag rond of iets boven de dertig graden liggen is het goed warm, maar niet te heet meer.

Nachtvorst

Op het moment dat er weersverwachtingen voor Al Ain afgegeven worden dan zullen daar nooit temperaturen onder het vriespunt in voorkomen. Dat betekent echter niet dat er geen vorst voor kan komen in Al Ain. In de stad zelf zal het kwik niet dalen tot het vriespunt, maar op de berg Jebel Hafeet is dat wel mogelijk. In de periode december tot en met februari kan het in de nacht voorkomen dat het op de plekken boven de duizend meter hoogte tot nachtvorst komt. Er is zelfs een theoretische kans op een beetje sneeuwval, maar in de praktijk komt dit echt zelden voor.

Er is overigens altijd een paar graden verschil tussen de hoogste plekken op de berg Jebel Hafeet en de op bijna driehonderd meter boven zeeniveau gelegen stad Al Ain. Dit verschil ligt meestal ergens tussen de drie en zeven graden. Overdag is het verschil vaak wat groter dan midden in de nacht.

Neerslag

Wie van regen houdt die is in Al Ain aan het verkeerde adres. Gemiddeld valt er ongeveer honderd millimeter neerslag per jaar. Deze neerslag valt grotendeels in de periode november tot en met april. In de zomerperiode kan er een spat regen vallen, maar het kan evengoed weken tot maanden droog zijn. Als het in de wintermaanden regent dan is er meestal sprake van lichte tot middelmatige regen. In de zomer is er, als het al regent, sneller sprake van een onweersbui die gepaard gaat met regen.

Zonneschijn

Al Ain is zonnig, zeer zonnig zelfs. Gemiddeld laat de zon zich zo'n 3500 uur per jaar zien. Hiermee behoort Al Ain tot de zonnigste vakantiebestemmingen ter wereld. De grootste kans op bewolking is er in de periode december tot en met maart. Ongeveer twintig procent van de tijd is er dan sprake van enige bewolking. De tweede helft van mei en de tweede helft van september zijn statistisch gezien de meest zonnige. Er is dan slechts 5 tot 8 procent kans op (wat) bewolking).

Relatieve luchtvochtigheid

Niet alleen de temperatuur, maar ook de relatieve luchtvochtigheid is bepalend voor het comfort (of discomfort) in de buitenlucht. Hier scoort Al Ain goed ten opzichte van Dubai en Abu Dhabi. In de zomermaanden is de relatieve luchtvochtigheid aanzienlijk lager in Al Ain, waardoor de gevoelstemperatuur minder hoog is. Vergis je niet, het is nog steeds heet in Al Ain, maar het is draaglijker door de relatief droge lucht. Hierdoor is je lichaam beter in staat om te zweten en het zweet vervolgens te laten verdampen. De afkoelende werking van zweten werkt daardoor beter.

Klimaattabel Al Ain

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 22 C 11 C 8 uur 2 dagen 9 mm n.v.t.
februari 23 C 13 C 8 uur 4 dagen 29 mm n.v.t.
maart 29 C 16 C 8 uur 4 dagen 26 mm n.v.t.
april 35 C 20 C 9 uur 2 dagen 12 mm n.v.t.
mei 41 C 24 C 11 uur 1 dag 4 mm n.v.t.
juni 42 C 26 C 11 uur 0 dagen 0 mm n.v.t.
juli 43 C 29 C 10 uur 0 dagen 1 mm n.v.t.
augustus 42 C 28 C 10 uur 0 dagen 1 mm n.v.t.
september 41 C 25 C 10 uur 0 dagen 0 mm n.v.t.
oktober 37 C 22 C 10 uur 0 dagen 1 mm n.v.t.
november 32 C 17 C 10 uur 1 dag 6 mm n.v.t.
december 26 C 13 C 8 uur 2 dagen 11 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo Al Ain - bekijk hier uitgebreide klimaatinfo van Al Ain

Beste reisperiode

De winterperiode is zonder enige twijfel het beste reisseizoen om Al Ain te bezoeken. Dat is van november tot en met april. In deze maanden komen temperaturen van veertig graden amper voor (eind april is er wel een kans) en zeker in de avonduren is het ronduit aangenaam. Deze periode is echter ook het hoogseizoen in Al Ain en de overige steden in de V.A.E., waardoor de hotelprijzen hoger liggen dan in de zomer.

Wie zo goedkoop mogelijk naar Al Ain wil reizen die moet dat juist in het zomerseizoen doen. Die loopt van mei tot en met oktober. De hotels zijn dan ronduit goedkoop, maar in Al Ain valt er dan ook minder te beleven en is het zeer warm.

Meer info over Al Ain

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Al Ain:
Al Ain informatie
Al Ain in n dag
Al Ain foto's
Al Ain weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Al Ain
winterzon in Al Ain

Abu Dhabi & Dubai

Wil je meer weten over Abu Dhabi of Dubai? Bezoek dan n van de volgende sites:
Abu Dhabi voor beginners

Dubai voor beginners

 

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy